info@profdrhaydarbasenstitusu.org

Eğitimde kaynak meselesi
19/09/2012 Köşe Yazısı 145
Dönem dönem öğrencilerle ilgili çeşitli beyanlarını dinlediğimiz AKP yönetimi toplu taşıma araçlarına yaptığı yüzde 10’luk öğrenci zammı sonrası, gelen tepkilerden sonra bu zammı iptal etmiş ve İstanbul Belediye Başkanı Topbaş, “bu indirim öğrencilerimize bizim bursumuz olsun” açıklamasında bulunmuştu.
Hükümetin sınavsız üniversite ve dershanelerin kaldırılması yönündeki projeleri de ilk beyanlardan sonra devamı gelmeyen gelip geçici görüşler olarak hatırlanacaktır.
Eğitimin gelecek nesillerin şekillenmesindeki rolü dikkate alındığında hükümetten beklenilen, dediğinin arkasında durabilecek projelerle yola çıkmasıdır.
Öğrencilere burs verilmesi, sınavsız üniversite ve dolayısı ile dershanelerin kaldırılması, elbette ki Türkiye şartlarında talebeleri ve aileleri rahatlatacak güzel projeler.
Ancak nasıl yapılacağı ve finansmanı ayarlanmadan gündem edilen anlık çıkışlar bu işi çözmeye yetmeyecektir.
Kaldı ki, sınavsız üniversite ve öğrencilere karşılıksız burs verilmesi, bundan on sene evvel ilk defa bizim ortaya attığımız projelerdir.
Biz konu hakkında projelerimizi hazırlamıştık ve alt yapısını tamamlandıktan sonra halkımız ile paylaştık.
Mevcut düzende devletin tek gelir kaynağı vergilerdir.
İhtiyaç duyulan para maliyetli bir şekilde temin edilmektedir. Borcu borçla kapatma mantığı geçerlidir.
IMF ve Dünya Bankası talimatları ile şekillenen Türk ekonomisinde, burs verebilmeye veya her lise mezununu yüksek öğretime kabul edecek bir düzenlemeye gidilmesine imkân yoktur. Bunlar için her şeyden önce kaynak bulunması problemdir.
Bizim bu projeleri yapabiliriz diyebilmemizin arkasında, Milli Ekonomi Modeli’nde sıraladığımız kaynakları devreye koyacak olmamızın rahatlığı vardı.
Milli Ekonomi Modeli’nde devletin gelir kaynakları, vergilerin yanı sıra senyorajın devreye konması yani gayri safi milli hâsılanın belli bir oranında paranın basılarak piyasaya sürülmesi ve madenlerin devlet-millet ortaklığı ile işletilmesinden elde edilecek gelirlerdir.
Kendi kendine yetebilen ve elde edilen gelirin ülke içinde kaldığı bir ekonomide projeler için kaynak meselesi halledilebilir.
Ve kaynak sorunu halledilmeden hangi projeden bahsederseniz bahsedin bu, bugün örneğini gördüğümüz gibi havada kalacaktır.
Editörün Seçtikleri