info@profdrhaydarbasenstitusu.org

Dünya Milli Ekonomi Modeli’nde karar kılmak zorundadır
17/01/2012 Köşe Yazısı 116
Latin Amerika turunun üçüncü ayağı olan Küba’da bir konuşma yapan İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, kapitalist sistemin çökmekte olduğunu ifade etti.
ABD’de mortgage (tutsat) krizi ile başlayan ve AB ekonomileri ile devam eden süreçte yaşananlar bizim  yıllar evvel dile getirdiğimiz, “Kapitalizm çökmeye mahkumdur” tezimizi  ispatlamıştır. Bugün ise, bu sistem ile ayakta duran ekonomilerin liderleri, sistemi ayakta tutmak için çareler arıyorlar.
Ancak bunda başarılı olmaları imkansızdır. Tek tarafın menfaatleri üzerine bina edilmiş bir düzende eksik yan her zaman dengesizlik oluşturur.  
Bir ekonomi tezinin yaşanılabilir ve devam edilebilir olması onun denge konumu ile ilgilidir.  Milli Ekonomi Modeli bu dengeyi sağlamış ve matematiği ortaya konmuş tek ekonomi sistemidir.
Almanya’da yapılan 3. Milli Ekonomi Kongresi’ne katılan Rusya Bilimler Akademisi’nden  Prof. Dr. Yuri Gavriletz, Milli Ekonomi Modeli’nin matematiğini oluşturan bilim adamıdır.
Prof. Gavriletz, şunları ifade ediyor: “Matematiğin bilimsel yönlendirmesi dengeye dayanır.  İdeolojilerin bilimsel dile çevrilmesinde en yakın model matematiktir. Batılıların yaptığı çalışmalarda pazar mekanizmasında bir denge yakalanamamıştır. Toplumsal ahlaki değerler ve ekonominin aldığı yol dengeye oturmak zorundadır. Biz Prof. Dr. Haydar Baş’ın ekonomi bilimi ile ilgili düşüncelerini matematiksel olarak dökümledik. Ampirik yöntemi kullanarak elde ettiğimiz bilgileri bilgisayara da yükledik. Milli Ekonomi Modeli’nde insanların görüşlerinin sürekli değişebileceği savunulmaktadır.”
Milli Ekonomi Modeli matematiği yapılabilen bir dengede olduğu için uygulandığında her kesimin ihtiyaçlarına cevap verecek tek tezdir. Ve yine, 150’den fazla ülkede bazı kuralları ile hayata geçirilmesi bu tezin insanı ele alan ve çözüm getiren bir sistem olduğunu göstermektedir.
Aynı kongreye Avusturya Viyana Üniversitesi’nden gelmiş olan Prof. Dr. Herman Knoflacher,  tezin matematiği ile ilgili düşüncelerini şöyle dile getirmişti: “Milli Ekonomi Modeli’nin, Rusya’dan gelen Prof. Gavriletz tarafından ortaya konan matematiksel modellemesi itiraf etmeliyim ki beni çok etkiledi. Kapitalizm insana değil hep paraya odaklanmıştır. Milli Ekonomi Modeli ise insan merkezli bir tezdir. İnsana odaklanmanın parayı çok daha sağlam bir zemine taşıyacağı fikrine bende katılıyorum.”  
Dünya liderleri uygulanan kapitalizmin iflas ettiğini itiraf ederken aslında yeni bir tezin arayışına da girmişlerdir.  
Nitekim, Rus bilim adamı Victor Minin, İstanbul’da bir toplantı esnasında şahsıma dönerek: “Siz çalışarak çok yoruluyorsunuz, buna gerek yok. Dünya istese de, istemese de sizin ayaklarınıza gelecek” demişti.
Benim de kanaatim odur ki, artık dünya çaresini tüketmiş, kapitalizmde yokluğu, iflası yaşama durumuna gelmiştir.  
Dünyanın kurtuluşu Victor’un da dediği gibi Milli Ekonomi Modeli’ndedir.