info@profdrhaydarbasenstitusu.org

Darısı Türkiye'nin başına
07/09/2016 Köşe Yazısı 121

Dünya ekonomilerinden ziyade siyasetin konuşulduğu bir G20 zirvesi daha sona erdi. Zirve kapsamında en fazla ABD Başkanı'nı uçağın arka tarafından indiren Çin'in tavrı; Putin'in petrol zaferi ve Erdoğan'ın BRICS ülkelerinin liderleri ile görüşmeleri konuşuluyor.
Dünyaya terör saçan devletlerin terörün önüne geçmek için fikir beyan etmesi ne derece samimi bulunur bilinmez ancak G20'den en kârlı çıkan devlet Rusya oldu. Rusya, Suudi Arabistan ile petrol anlaşması imzaladı. Katar bilahare bundan memnun olduğunu açıkladı.
Suudi Arabistan ile Katar'ın ABD'nin arka bahçesi olduğu düşünüldüğünde esasen Birleşik Devletler'in kan kaybı ortada. Yapılan değerlendirmelerde özellikle bu G20 zirvesinin, ABD müttefiki devletlerde dahi Rusya eksenine kaymayı işaret ettiğinden bahsediliyor.
Umarız Türkiye safını bu sefer doğru belirleyebilir ve sözünden dönmez.
Zira Putin ile Suriye konusunda anlaştıktan sonra, 'milli paralarla ticaret'in gündem edilmesinin ardından çark eden Türk siyaseti, Cerablus teşebbüsünden de ancak Rusya ve Suriye işbirliği ile hasar almadan çıkabilir.
Süresi ve sınırları belli olmayan Fırat Kalkanı Operasyonu ile IŞİD'in temizlendiği yerlere ÖSO yerleşiyor. IŞİD'e silah sattığı bilinen ÖSO'nun kime hizmet edeceği belli değil.
ÖSO yerine o bölgede de PYD'nin komşumuz olması ise bundan da ağır bir fatura çıkarır.
Sınır güvenliğimiz ve geleceğimiz için yapılması gereken ÖSO gibi seçilmiş hükümetle mücadele edenlere yardım yerine meşru hükümetle yani Esad'la yola devam edilmesidir.
Esad'ın dışındaki formüller beyhudedir.
Terörün önüne teröre 'evet' diyenlerle geçilmeyeceği ortadadır.
Putin'in dolayısıyla Rusya'nın, İslam âlemi için güvenilir liman haline gelmesinde elbette sağlam ekonomisi etkili...
Milli Ekonomi Modeli'ni uygulayan Rusya'nın Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika ile beraber oluşturduğu BRICS topluluğu milli paralarla ticaret kuralını hayata geçirerek bugünkü noktaya geldiler.
Çin'in ABD'ye kafa tutarcasına Obama'yı hiçe sayması da ekonomisinin dolara bağlı olmaktan çıkmasıyla alakalı.
G20 zirvesinin sonuç bildirgesinde "kapsayıcı ve sürdürülebilir küresel kalkınma ve yenilikçi ekonomik büyüme" temennileri yapıldı.
Rusya, Çin, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika Cumhuriyeti; uygulamaya başladıkları Milli Ekonomi Modeli sayesinde sürekli büyümeyi ve tam istihdamı sağlayabilecek modele adım attı.
Darısı Türkiye'nin başına...

Editörün Seçtikleri