info@profdrhaydarbasenstitusu.org

BTP’nin tarım reformu çiftçinin yüzünü güldürecektir
15/05/2012 Köşe Yazısı 112
Kağıt üzerinde haklar ve özgürlükler dağıtan kapitalist sistem, hemen hemen her meslek grubu için özel bir gün tayin etmiştir.
Ancak sistemin eksiklikleri nedeniyle, o gün meslek sorunlarının konuşulduğu ve elde edilemeyen hakların arandığı bir gün olarak geçirilir.
14 Mayıs da Çiftçilerin Günüdür.
Dünya Bankası Dünya Kalkınma Göstergeleri 2012 raporuna göre, Türkiye’de yoksulluk sınırı altında bulunan kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın oranı 2008 de yüzde 36 iken, 2009’da yüzde 38.7’ye yükseldi.
Kırsal kesim tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimizi ve hayvan yetiştiricilerini ifade ediyor.
Yoksulluk sınırındaki bu artışta, AB’ye uyum çerçevesinde tarım ürünlerine getirilen kotalar, mazotun, gübrenin pahalı olması ve üretim ile ilgili maliyetlerin yüksekliği etkilidir.
Tarım ürünlerine yapılan devlet desteği “hububat, şeker pancarı, tütün ve çay ile” sınırlandırılırken, Tarım Satış Kooperatiflerine verilen Hazine yardımı tamamen kaldırılmıştır.
Çiftçiler ürünleri para etmediği için tüm senenin emeğini, dikkat çekmek için denize dökebilmekte veya yakmaya çalışmaktadır.
İşsizliği göze alan tarım kesiminin çaresizliği onu “para etmiyor” gerekçesi ile toprağını yabancılara “ederinin altında meblağlar ile” satma noktasına getirmektedir.
IMF ve Dünya Bankası talimatları ile AB uyum yasaları kapsamında Türk çiftçisinin önü bir şekilde kesilmekte veya çiftçi devlet yardımından mahrum bırakılmaktadır.
Türkiye’de tarım bitme noktasındadır. Sorunlar onlara ayrıldığı iddia edilen bir günde halledilecek bir mesele olmaktan çıkmıştır.
Tarımda gelinen kriz noktası yapısaldır ve aşılması milli bir tarım politikasının hayata geçirilmesi ile olabilir.
Parti programında tarıma ait bir bölüm ayıran ve milli projeler ile bunu hayata geçirmeyi vaat eden tek parti biziz.
Bağımsız Türkiye Partisi, mevcut düzeni tamamen değiştirerek bir tarım reformu sunmaktadır.
Tarım reformu dışarıdan destekli ve talimatlar ile değil, ülkemiz şartları dikkate alınarak Türk çiftçisi için hazırlanmış bir düzendir .
BTP’nin tarım reformuna göre,
1- Tahditler kaldırılacaktır.
2- Devlete ait topraklar uzun vadeli, sembolik ücretler karşılığında kiraya verilecektir.
3- Ürün fiyatları çiftçiler tarafından üretici kooperatif üzerinden belirlenecektir.
Hem devlet desteğini hem de iç piyasa fiyatını beraber alacaktır.
4- Devlet üreticinin yetiştirdiği ürünün yüzde 50’sine en az 6 ay evvelinden avans verecektir.
5- İthal ürünlere karşılık yerli üreticinin korunması devlet garantisinde sağlanacaktır
6- Tarım içim gerekli olan finansman elde edilen üretim karşılığı senyoraj geliri ile karşılanacaktır.
7- Devlet tarıma bağlı sanayi üzerine yatırım yapmak isteyen girişimcilere, “proje mukabili 0 faizli krediler” ve “gerekirse geri ödemesi üretim veya ürün” olacak türden kredi verecektir.
8- Devlet ürünlere pazar garantisi verecektir.
9- Gübre ve tarım ilaçları konusunda yatırımlar teşvik edilecektir.
10- Çiftçi ye emeklilik desteği ve doğal afetlere karşı sigorta desteği sağlanacaktır.
Biz, bu reform paketini yıllardır çiftçimiz ile paylaşıyoruz. Bizim yanımızda olması, yapacaklarımıza inanarak bizi iktidara taşıması Türk tarımını tekrar “kendi kendine yeten yedi tarım ülkesi”nden biri haline getirecektir.
Bugün, çiftçiler ile dertleşen siyasilerin, mazotu düşük fiyatla verseniz ne olur diye iktidara soru yöneltenlerin aslında iktidardakilerden farklı bir yolu veya projesi olmadığı hatırdan çıkarılmamalıdır. Stratejik bir saha olan tarım kesiminin sorunlarının halli ve çiftçimizin yüzünün gülmesi ancak Bağımsız Türkiye Partisi iktidarı ile olabilir.