info@profdrhaydarbasenstitusu.org

AB'nin Türkiye'ye bakış açısı
07/01/2002 Köşe Yazısı 89
Uzun zamandır AB'ne üyelik için uğraşan Türkiye, Avrupa ile aynı standartlara gelebilmek için pek çok Anayasal değişiklik yapmış, ciddi tavizleri göze almıştır.

Buna ramen, 2010 yılına kadar üyelik görüşmelerine bile alınmayacağı belli olan ülkemize karşın; daha sonra başvuruda bulunan doğu bloku ülkeleri Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Slovakya, Slovenya, Litvanya ve Kıbrıs Rum Kesimi ile müzakerelere başlanması kesinleşmiştir.

Yıllardır ifade ettiğimiz gibi, AB temeli Hıristiyan dini ve medeniyetiyle şekillenmiş bir topluluktur.

Yazılarımızda, panellerimizde, konferanslarda izah etmeye çalıştığımız bu gerçek, AB üyesi ülkelerin temsilcilerince gizli oturumlarda da gündem edilmektedir.

Siyasi kriterler, azınlık meselesi gibi sahalarda uyum şartlarının ileri sürülmesine rağmen, Türkiye, esas olarak Müslüman kimliği nedeniyle birliğe dahil edilmek istenmemektedir.

1996 yılında, Körber vakfının Almanya'da düzenlediği 2. Türk-Alman sempozyumunda da bu konu gündeme gelmiş, Türk ve Alman ilim adamları arasında tartışılmıştır.

Türk tarafını temsilen toplantıda bulunan Sn. Kamran İnan, Aralık 1994 yılında AB'nin Essen Zirvesi'nde veda konuşmasını yapan Jacques Delors'un AB'nin bu niyetini ortaya koyan sözlerini hatırlatmıştır. 1994'te Delors, "Avrupa Birliği, Hıristiyan medeniyetinin bir ürünüdür" demiştir. Aynı konuşmada, genişleme programından da bahsederek, 15 olan üye ülke sayısının 27'ye çıkmasının planlandığını, bu 27 devletin içinde Akdeniz'den yalnızca Malta ve Kıbrıs'ın yer aldığını ifade etmiştir.

Ayrıca, Bosna-Hersek'teki Müslümanları katleden operasyonlarda, yapılan Boşnak zulmü ile ilgili olarak, Fransa Başbakanı Alain Juppe'nin "Ne istiyorsunuz? Avrupa'nın göbeğinde Müslüman bir devletin kuruluşunu kabul mü edelim?" şeklindeki yorumunu hatırlatarak, Batının Müslümana bakışını dile getirmiştir.

Yakın geçmişimizde de, Alman Eski Başkanı Hermut Kahl ve yine Alman Eski Başbakanı Hermut Schmiedt ve İtalyan Başbakanı Berlusconi'nin de AB ile Türkiye hakkındaki aynı manadaki sözleri halen hafızalardadır.

Sempozyuma katılan bir diğer Türk temsilci Sn. Abdullah Gül bey de, Avrupa Konseyi'nde Türkiye hakkında yanlı kararların alındığını, konuşmalar yapıldığını ifade etmişlerdir. Azerbaycan ve Ermenistan'ın Avrupa Birliği'ne alınmasının tartışıldığı siyasi komitede karşılaştığı tavrı anlatan Sn. Gül şöyle konuşmuştur:

"Komisyon Başkanı, Bommer isimli Fransız bir milletvekilinin, Ermenistan'ı alalım, Azerbaycan dursun şeklinde bir öneri getirdi. Niçin diye sorulunca, benim orada olduğumu hiç farketmeyerek, Avrupa konseyini ya da Avrupa'daki her kuruluşu tamamen bir Hıristiyan kuruluşu olarak görme ön yargısını dile getirdi. Bunu, esas kararı organize edildiği ve yönlendirildiği komitelerin başkanı olan bir zat söylüyor. Daha sonra beni farkedince, ne yapacağını şaşırdı..."

Sn. Gül devamla, "Bazen ateist, bazen komünist partiden gelen milletvekilleriyle konuşuyorsunuz ve mesela Türkiye ile ilgili, İslam dünyasındaki herhangi bir konuyla ilgili konuşmaya başlayınca bir bakıyorsunuz, karşınıza Katolik gibi çok dindar bir zihniyet çıkıyor. Dolayısıyla, bu birikimler, politikaya yansıyacaktır.

Diğer bir temsilci olan Sn. Ercan Karakaş da, Batı'nın Türkiye'ye bakış penceresinin sadece din kritelerinden olduğuna delil olarak, kendi tecrübelerini anlatmıştır.

"On yıldır Avrupa'yla ilgili müzakerelerde ve görüşmelerde benim dikkatimi çeken şu var: Açık ve resmi toplantılarda Türkiye'nin reddedilmesinin gerekçesi olarak farklı kültür, farklı din söylenmiyor. Bunlar daha çok kulislerde söyleniyor..."

Özetle deriz ki, bir olmak istediğimz AB, kimliğimiz münasebetiyle bizi kabul etmemiştir ve etmemekte ısrarlıdır.

Bu gerçeği görmek de, siyasilerimizin görevi ve sorumluluğudur.