info@profdrhaydarbasenstitusu.org

Avrupa Birliği ve Kıbrıs meselesi
17/07/2001 Köşe Yazısı 86
KKTC'nin İslam ülkeleri tarafından tanınması ihtimalinin gündeme gelmesi, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde telaşlanmalara sebep oldu. Bilindiği gibi adanın tek hakimi olarak lanse edilen Kıbrıs Rum tarafının AB'ye girme girişimleriyle beraber, Türkiye ve KKTC aleyhine bir siyasi süreç gelişmeye başlamıştır.

Zira Rum Kesimi'nin Kıbrıs'ın tek temsilcisi sıfatıyla AB'ye dahil olması demek, Türk tarafının adada işgalci konumuna düşmesi demektir ki; bu durum aynı zamanda Türkiye'yi AB ile siyasi ve askeri sahada karşı karşıya getirebilir.

Bu hesabın içinde olan Yunanistan tam da Kıbrıs Rum tarafının AB'ye dahil olma sürecinde, KKTC'nin İslam ülkeleri tarafından tanınması ihtimali karşısında tabii olarak telaşa kapılmış ve diplomatik faaliyetlerini yoğunlaştırmıştır.

Yunanistan Dışişleri Bakanı, önceki gün Bahreyn'e gitmiş ve temaslarda bulunmuştur.

Yine Rum Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili de Birleşik Arap Emirlikleri'nde aynı maksatla bulunmaktadır. Bunun yanı sıra pek çok Rum ve Yunan diplomatının da İslam ülkelerine ziyaretlerde bulunması bekleniyor. Yunan gazetelerinde yer alan haberler ise ABD ve İngiltere'nin de, KKTC'nin aleyhine yürütülen bu diplomatik faaliyetlere destek verdiği yönünde.

Bu noktada ortaya çıkan manzara, Yunanistan, ABD ve İngiltere'nin; Rum Kesimi'nin "Kıbrıs hükümeti" gibi asılsız bir unvanla tanınması, buna karşılık adadaki Türk varlığının yok farzedilerek KKTC'nin uluslararası platformda kabul görmemesi, maksadı etrafında birleştikleridir. Yalnız İngiltere ve ABD değil, AB ülkelerinin hemen hepsi Kıbrıs konusunda aynı fikri paylaşmakta ve Türkiye'ye dolaylı olarak "Kıbrıs meselesini Rumların istediği gibi halledin yoksa Lahey'e gidersiniz" demektedirler.

Güney Kıbrıs'ın AB'ye alınması yönündeki faaliyetler de esas itibariyle Türkiye'yi Kıbrıs'taki haklarından vazgeçirme gayesine yöneliktir.

Bu sebeple AB'yi bu pencereden görmeli ve Türkiye hakkında beslenilen niyetleri iyi anlamalıyız. Kıbrıs konusunda yapılması gereken İslam ülkeleri ile yakın ilişkiler içine girip, onların KKTC'yi kabul etmelerini sağlamaktır. Faydamıza olan politika budur.